Pengikut

Rabu, 17 Julai 2013

BOLEH BERIKAN AKU TEMPOH LAGI YA ALLAH??

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah..walaupun hari ni penat sikit,tapi keletihan tu dibalas dengan kegembiraan.gembira sebab apa??.gembira sebab hari ni dapat lagi bersama sahabat-sahabat menjalani ibadah puasa..^_^

dah seminggu kita berpuasa.apa perasaan hampa sekarang ni?.;).jangan niat kita berpuasa ni kerana nak sambut raya ja,tapi niatlah puasa ini menjadi ibadah yang mulia dan diterima oleh Allah s.w.t.

tahun 2013 ni,setelah di campur tahun ke tahun,ana dah genap 19 tahun(tuanya........-_-..).tahun depan dah nak masuk angka 20tahun?!Allah Allah Allah..cepatnya masa berlalu.masa dulu,bila umur baru 9 tahun,duk sebut-sebut,''bila la nak besar ni'',dah masuk 19tahun ni,mulut selalu duk sebut,''kan seronok jadi budak-budak balik''..huhu..memang lumrah kan.menjadi seorang dewasa ni memang banyak cabaran.kalau masa kebudak-budakan,cabaran yang paling digeruni adalah nak melangkah ke alam persekolahan.masa ana tadika dulu tak habis tahun.di PASTI selalu ja lari tak mahu ikuti kelas.tak sampai 5 bulan belajar,last-last duk di rumah.

dari kecil sehinggalah umur 19tahun ni,ana bersekolah jauh dari keluarga..sekolah rendah pun ana tinggal di asrama.betullah apa yang dikata,pengalaman itu mengajar kita berdikari,disiplin diri dan sebagainya.bila dah lama tak duduk di rumah,balik cuti pun hanya 3 bulan sekali,jadi bila tahun ni berpeluang duduk lama di rumah,rasa macam dah tak nak keluar ke mana-mana dah..rindu rumah dan seisinya..^_^..

hmm..dah mengarut ke mana la ana ni.huhu...
hari ni dah cukup seminggu kita berpuasa.umur juga makin meningkat,hari,minggu,tahun bertukar ganti,sedar tak sedar,ana dah hidup selama 19tahun..dalam 19tahun ni mestilah dah banyak benda dan perkara yang kita lakukan untuk menjadi salah satu produk khalifah ummah.mustahil kalau kata nak proses jadi produk yang berkualiti tinggi ni tak ada halangan yang perlu ditempuhi dan ditangisi.

walaupun ana dari kecil belajar di sekolah agama,tahfiz,kemudian sekolah agama balik,ana ni perfect dari semua sisi bidang.ana tak mungkin menjadi seorang manusia yang sempurna tanpa noda.ya,ana juga macam kawan-kawan yang lain.iman tetap turun naik,turun naik dan sekarang ni ana rasa iman ana dah turun tak naik-naik?!Allah Allah...peliharalah aku Ya Allah.




kadang bila ana sendirian mengadap laptop ni.ana terfikir juga,cukup kah amalan ibadah ana selama 19tahun ni??bagaimana kalau di darab,bahagi,tolak pula,campur kembali,tolak dan bahagi lagi(yang darab dah tak ada untuk diganda),berapa besar amal yang ana lakukan untuk meraih pahala?.atau dosa ana pula yang makin lama di darab,di tolak kemudian di darab lagi,makin berganda-ganda dosa dari pahala?kalau dosa dan pahala dapat dilihat dengan mata kasar kita,mungkin dosa tu kita buang hingga ke lubuk lautan yang tidak dapat dicapai.

bila yang bernama insan,tidak pernah berasa cukup dengan apa yang diraih.ana malu nak minta pada Allah tapi ana tak pernah usahakan untuk menjalani liku hidup menjadi seorang HambaNya yang solehah..kerdilnya diri ni.tak dapat gambarkan macam mana ana nak menghadap Allah kelak dengan banyaknya tompok-tompok hitam dari tompok putih??


Rasulullah S.A.W jugak menangisi amal ibadatnya inikan pula kita umatnya yang kerdil.ego tinggi sangat tak nak mengalirkan air mata.

Ya Allah...Jadikanlah air mataku,
diwaktu aku takut denganMu,
Pemadam api nerakaMu,
Jatuhnya air mataku menggugurkan dosa-dosaku.

Ya Allah,
jika Engkau menyakini untuk aku hidup memberikan manfaat pada orang lain,Engkau panjangkanlah umurku,
tetapi jika Engkau berasakan manfaat ku untuk orang lain tidak ada,Engkau matikanlah aku..

Isnin, 15 Julai 2013

TERIMA KASIH DAUN KELADI...:)

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah...masih dapat menghirup udara segar di atas muka bumi Allah ni..kalau nak jelajah satu dunia ni,memang tak habis dan tak dak masa..kan manusia ni selalu ja tak ada masa..banyak habiskan dengan dunia dunia dunia ja..huhuh...tapi kita in shaallah..dunia dan akhirat seimbang..^_^

hari ni nak berkongsi  cerita sikit mengenai aktiviti ana dan kembaq dari pagi sampai malam..bangun pagi masak untuk sahur,lepas bersahur solat,lepas tu siap-siap untuk ke sekolah lama(Sek.Men.Agama Faqiah Daimiah).buat apa di sana?ana pi sana sebab nak bincang dengan pengetua,guru-guru tentang nak sambung study ni.ana minta u.p.u satu pun tak diterima(mungkin sebab ana bukan dikalangan orang yang cerdik-cerdik belaka?mungkin...).-_-..terpaksa melambai2 UKM dari jauh ja..:(..tapi in shaallah..study di mana-mana pun ilmu tetap sama..

lepas 4 jam di sekolah,settle semua urusan,maka terus pulang cepat-cepat nak tau keadaan mak.nanti mak cari ana.sejak mak sakit,mak selalu sebut nama ana ni,mungkin comel kot?..hehe..tak ada la..mak ana dah jatuh sakit dan memang fizikal dan ingatan dia tak normal macam orang biasa.apa pun keadaan mak,mak tetap mak yang terbaaikk...^_^

sampai di rumah,terus pi tengok mak,alhamdulillah mak ok.mak dah tido..ana pula,ambik bantal terus tertido dengan adik kembar,bangun ja dari tidur,Ya Allah..!!dah pukul 5 petang??!terlepas tadarus al-quran dengan anak murid,haish...penangan keletihan..

sebenarnya nak cerita benda lain,tapi saja bagi muqaddimah panjang sikit.hehe..ok2,maaf la ye..cek saja nak perangat dulu coretan ni..^_^..

kita balik kepada tajuk sebenar,di blog ana ni,ana nak ucapkan jutaan TERIMA KASIH DAUN KELADI buat pihak Mr The All Shared--->https://www.facebook.com/MrTheAllShared?fref=ts
sebab sudi share blog ana yang tak seberapa ni..ana dapat tau blog ana dibaca dan dishare oleh pihak depa ni dari adik kembar ana.mula-mula ana hairan juga,macam mana link blog ana dapat kat depa ni.yela,tak pernah terfikir blog yang sederhana ni boleh dibaca kawan-kawan ana yang lain.

tak boleh buat besar-besar,nanti ingat riak..huhu..:3
tapi ana dapat syak ni angkara adik kembaq ana ni.mesti dia yang tolong kongsikan blog ana ni..mula-mula marah jugak kat dia..tapi last dia terangkan kenapa dia buat macam tu..haish..jadi terharu pulak..:')..

salah satu yang dia rasa nak kongsikan pada Mr The All Shared ni sebab dia dan ana ni dua-dua minat tengok video depa ni ha..dia kata,kan best kalau ana boleh buat video macam depa ni,berdakwah tapi secara santai.huish...yang tu mustahil la..last2,dia ambik pendekatan macam ni,(dengan kongsikan link blog ana)dia kata,apa salahnya kongsikan pada group depa ni.dia nak tengok jugak hasil penulisan,contengan ana ni ada orang baca(yela.dah tau orang memang takkan baca).huhu..



adik kembar ana.
hmm..hari ni nak kongsikan yang ni saja kot..moga-moga blog ni dapat memberikan manfaat untuk seluruh umat..kalau tak dak apa-apa manfaat,ana nasihat jangan baca ya.takut nafsu mengumpat duk bersarang dalam hati..istighfar3..~~~..

Salam sayang buat semua..:')..~









Ahad, 14 Julai 2013

SEDAR TAK?????!

Bismillahirrahmairrahim...

Alhamdulillah..dapat lagi menatap dinding putih blog ana ni.hari ni tiba-tiba ja rasa rajin nak kongsikan cerita,nasihat,kisah teladan atau apa-apa ja dengan para-para reader(walaupun ana dah tahu memang tak ada orang yg sudi baca blog biasa2 ni)..huhu..bagi ana,perhiasan tu tak berapa nak penting,satgi nampak berserabut..asalkan apa yang nak dikongsi untuk manfaat pada diri sendiri dan orang lain sampai kepada semua.

sebelum nak baca apa yang ana nak tulis ni,fikir dulu,kalau tak memberi apa-apa manfaat,janga terus baca.sebab ana takut nanti hampa2 semua dapat dosa kering ja.sebab apa?sebab mesti mulut akan mengata,''la..tulis benda entah pa2,''blog macam apa lagi,macam la baguih sangat dan bla bla bla..''..
memang lumrah manusia macam tu kan?tak boleh nak sangkal dah.kalau rasa semua coretan dalam blog ni ada sedikit memberi manfaat dari kejahilan,teruskan la membaca dan berkongsi..;)

ok,berbalik pada tajuk di atas,kenapa tanda soal tanya banyak tu?!.o.O..saja buat gimik tu.hehe..sebenarnya ana nak sama-sama kita berfikir dari banyak berkhayal dengan benda yang tak berfaedah.

SEDAR TAK??!dari kita dalam alam roh,alam rahim,alam dunia,alam kubur,kita sentiasa diperhatikan dan ada ja yang menjaga kita sehingga menjadi seorang manusia,khalifah yang beriman dan bertaqwa.

SEDAR TAK??ada yang mengambil berat tentang kita dari sekecil2 benda sehingga sebesar2 hal.bab pemakaian pun DIA titik beratkan,kebersihan seharian kita,pendidikan kita,aqidah kita dan boleh nak dikatakan,segala aspek DIA jaga.

SEDAR TAK??Dia sangat menyayangi kita sampaikan DIA tak biarkan kita ni keseorangan,DIA letakkan ''bodygurad'' pada tiap-tiap diri kita sebab DIA tak mau tengok kita keseorangan...sweetnya DIA...ada orang yang boleh buat macam DIA ka??huish...rasanya mustahil..

SEDAR TAK?bila kita melakukan kesilapan,DIA tak terus menghukum,malah DIA sediakan ''TAUBAT'' untuk kita.bila kita buat kebaikan,DIA hadiahkan anugerah cemerlang ''PAHALA'' untuk kita dengan siap berganda-ganda lagi..Allah Allah Allah..untungnya kita ni dapat menjadi hamba pada DIA..kita dapat majikan yang sangat-sangat-sangat baik dan tiada tandingan.

SIAPA DIA TU???takkan kawan-kawan tak tau?tak dak sapa dapat tandingi kuasa DIA..(keluar dah bahasa utagha,hehe).DIA itu adalah Allah S.W.T Yang Maha Esa.Allah Yang Maha Kuasa,Allah Yang Maha Pengasih...DIA memiliki segala sifat ini..

dah tau kan betapa kita ni amatlah ISTIMEWA pada DIA.sebab tu kita diantara yang terpilih untuk menjadi khalifah di muka bumi ini..bila kita sedar,baru kita tahu.dalam dunia ni tak ada SATU pun yang menjadi KEPUNYAAN kita.baik dari kehidupan semuanya Allah s.w.t pinjamkan untuk kita.

so,(speaking pulak),jom sama-sama muhasabah diri,mana tau tadi ada sikit kata hati tu duk bangga-bangga dengan kejayaan kat dunia ni..ingat na..kejayaan tu hanya pinjaman jugak..beristighfar bersama-sama moga segala dosa yang sengaja atau tidak sengaja kita diampunkan dengan DIA Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...:')..

Salam Sayang..~~.

Sabtu, 13 Julai 2013

TAKDIRKU DI SEBALIK JENDELA HATI..~

Bismillahirrahmanirrahim..

Aku termenung di bawah mentari,
melihat sinar cahayanya menerangi alam,
direnung silau,dilukis menarik,
ibarat mencoret ia di dinding hati...

kegagalan,kejayaan,kehodohan,kecantikan,kependekkan,ketinggian,keremajaan,ketuaan,
bila di makan zaman,hilang ia bersama desiran air pasang,
tiupan angin malam datang menghantar khabar baru,
mengubati hati yang terhiris,menyedari diri yang terlena panjang,

TAKDIR..

hanya mengintai dicelah-celah jendela hati,
cuba memenuhi ruang udara setiap aliran diri,
bangunlah diri mengubah takdir menjadi kenyataan yang pasti,
untuk hidup bersama rahmat Allah s.w.t,

berada dalam angan-angan yang tak pasti,
ibarat berada dalam peti besi yang entah siapa tuan empunya,
kuncinya ada pada diri,
berusaha menjadi hambaNya yang memperoleh kunci Syurga...~

TERSUNGKUR KERANA KELALAIAN..~

Bismillahirrahmanirrahim..

megah aku berjalan tanpa menoleh kiri dan kanan,
seperti akulah permaisuri sombong dan bijaksana,
mereka yang disekeliling ku pandang sekilas,
seumpama aku melihat unggas-unggas di dahan rapuh..

kian aku berdiri teguh tanpa goncangan,
makin ku angkuh berpijak di bumi-Mu,
ibarat aku si pohon tinggi yang digapai tidak kan dapat,yang ditebang tidakkan tumbang,

tapi...

Apabila hanya sekali jentikan-Mu terhadapku,
aku tersungkur tidak berkaki,
mengesot seolah-olah aku hamba yang lemah,
sedangkan aku hamba yang penuh kepapaan,
melayani hawa nafsu seperti raja diatas singgahsana,

Bila ku melihat terbentangnya pintu-pintu yang bercahaya,
aku ingin berlari mencari di mana datangnya cahaya yang tenang,
tapi..

tiap pintu itu tertutup serta merta
seperti angin taufan bertiup sekali
menghembus angin yang kencang..
di situ tinggal satu pintu yang masih utuh,
iaitu pintu kegelapan...

aku menangisi sendirian hidupku..betapa aku tersungkur kerana kelalaian aku..

~

ISTIMEWANYA RAMADHAN KAREEM..:')

Bismillahirrahmanirrahim...

fuh!(tiup habuk),banyaknya sarang labah-labah dalam blog ni.huhu..Ya Allah..dah lama tak update blog ni.Alhamdulillah..Allah masih berikan sehela nafas buatku untuk menulis,mencorat-coretkan cerita dalam laman putih ni.hari tu memang dah rasa nak berhenti dari update dalam blog ni,nak tumpukan sepenuhnya pada kerja sekarang.macam suri rumah pulak..huhu..tapi rasa rindu dah menggunung bila tengok blog ana ni tak ada cerita baru..Allah2.

Alhamdulillah..hari ni dah masuk ramadhan yang ke-4 dah..bersyukur kita semua Allah mempertemukan kita dengan bulan puasa yang mulia.jangan ingat nak raya ja ya..hari raya hanya di syurga bagi orang-orang beriman.(tergolongkah aku orang yang dapat hari raya itu??.T_T.)..Allah2..




ya.berbalik kepada tajuk di atas.ana saja nak kongsikan sikit mengenai bulan ramadhan ni.ada yang bertanya,apa yang istimewanya BULAN RAMADHAN dari bulan-bulan yang lain?.yela..mesti ada yang terlalu specialkan..ya!memang ada yang special dengan bulan ramadhan yang tak ada pada bulan-bulan lain..
meh kita sama-sama mengkaji,meneliti,mentafsir,merenung,menumpukan dan macam-macam lagi untuk mengetahui KEISTIMEWAAN bulan RAMADHAN..:)

Diantara keistimewaan bulan Ramadhan ini ialah:(skema ja ayat?.tak apela)..^___^

1)NUZUL AL-QURAN:

-->bulan-bulan islam tak ada kan?tapi bulan-bulan lain tetap ada keistimewaannya,jangan terasa hati ya.he..>_<..in shaallah..

Peristiwa NUZUL QL-QURAN berlaku pada malam jumaat,17 ramadhan tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad S.A.W.bermula dengan peristiwa inilah zaman jahiliyyah yang diliputi kegelapan disinari cahaya iman,kesesatan diganti dengan kebenaran dan umat yang hidup bertuhankan hawa nafsu berubah kepada bertuhankan Allah S.W.T Yang Maha Esa..Allah..seronoknya.dah rasa terbayang keadaannya macam mana..^_^

Allah S.W.T berfirman dalam Surah Al-Anbia',ayat 107:
''Dan tidak kami utuskan engkau (wahai Muhammad) melainkan untuk menjadi rahmat kepada seluruh alam.''

Perkataan NUZUL beerti ''turun'' atau berpindah iaitu berpindah daripada tempat yang terletak di sebelah atas ke tempat di sebelah bawah.

Al-Quran pula beerti bacaan atau himpunan.Ia dikatakan sebagai bacaan kerana Al-Quran itu untuk dibaca oleh manusia.:)

segala isi kandungan Al-Quran itu adalah perkara benar,mana boleh dibuat main-main.tak ada seorang manusia pun boleh merubah-ubah maksud ayat-ayat al-quran.jadi,siapa-siapa yang selalu mentafsirkan sendiri ayat-ayat al-quran ni,ana syorkan belajar dan fahami dulu sebelum mentela'ah sesuka hati..na'uzubillahi min zalik..~
kalau nak cerita secara detail mengenai nuzul quran,memang panjang dan perlukan huraian.in shaallah,kalau allah masih berikan masa,nyawa,hari,dan kesempatan,kita berkongsi bersama-sama apa benda nuzul quran ni..:')





2)PERISTIWA BADAR AK-KUBRO:

--->Mungkin ramai yang tak tahu tentang peristiwa ni?sebenarnya ana pun baru tahu peristiwa ni berlaku dalam bulan ramadhan.ana terbaca dalam sebuah buku yang menghimpunkan kisah-kisah hari kebesaran islam..Allahuakbar.ana ni mengaku ja islam,tapi sejarah islam tak pernah dibelek dan dikaji.macam mana islam nak maju?.T_T..

Peperangan ni merupakan peperangan yang pertama didalam islam pada tahun ke-2 Hijrah.ia berlaku pada hari jumaat 17 ramadhan,19 bulan setelah hijrah ke Madinah (Januari 624M).pernah tengok tak cerita utusan terakhir?ya..dalam tu ada menceritakan tentang perang badar yang tentera islam hanya 313 orang sahaja berlawan menentang musuh kafir yang bala tenteranya 1000 orang.tapi Allah memberikan kemenangan buat orang islam.subhanallah..menakjubkan.!!

Abu Lubabah Bin Abdul Munzir telah diamanahkan untuk menjaga Madinah,manakala Sayyidina Mush'ab Bin Umair diamanahakan sebagai pembawa panji-panji tentera islam,Peperangan ini berlaku kerana Rasulullah S.A.W dan kaum muhajirin ingin merampas kembali harta yang ditinggalkandi makkah yang telah dicuri oleh pihak musyrikin Quraisy dan diperniagakan di Syam.

Pada awalnya Rasulullah S.A.W dan Umat Islam ingin menghalang rombongan perdagangan Musyrikin Quraisynsekembali mereka dari memperdagangkan harta peninggalan Muhajirin yang dicuri.Keuntungan yang dibawa balik adalah hasil jualan barang umat islam yang ditinggalkan.

maka,terjadilah perang badar yang memberikan kemenangan buat islam..alhamdulillah..;)




3)LAILATUL QADAR(malam seribu bulan).:

-->yang ni mesti ramai dah tahukan malam yang penuh barakah ni?ya.ramai yang berlumba-lumba untuk mendapatkan malam seribu bulan.alam tunduk sujud pada Allah Yang Maha Kuasa..subhanallah..agak-agak tahun ni kita dapat tak?.in shaallah..usaha usaha usaha..Allah akan bagi ganjaran..:)

Lailatulqadar atau lailat al-qadar bahasa arab maksudnya (ketetapan) adalah satu malam penting yang terjadi pada bulan ramadhan.bulan-bulan lain tak ada..Yang dalam al-quran digambarkan sebagai malam yang lebihh baik dari seribu bulan.Juga diperingati sebagai malam diturunkannya al-quran.

Firman Allah S.W.T dalam Surah Al-Qadar ayat 1-5:
''Sesungguhnya kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada malam Lailatulqadar.Dan apa jalannya Engkau dapat mengetahui apa Dia kebesaran malam Lailatulqadar itu?Malam Lailatulqadar lebih baik daripada seribu bulan.Pada malam itu,turun malaikat dan Jibrail dengan izin Tuhan mereka kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut).sejahteralah  malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar.''

Malam itu juga dipanggil malam yang mulia dan sempit.malam mulia kerana malam turunnya al-quran dan malam sempit pula kerana betapa banyaknya malaikat turun membawa rahmat buat umat manusia...subhanallah..:D..

tentang waktu bilanya terjadi malam lailatulqadar,Rasulullah S.A.W bersabda:
Carilah Lailatulqadar pada (bilangan) ganjil dari sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan.''

(Hadis Riwayat Ak-Bukhari Muslim dan lainnya).





''Ya Allah,Sesungguhnya kami memohon limpahan rahmatMu,ketetapan ampunanMu,keteguhan dalam kebenaran dan mendapatkan segala kebajikan.Selamat dari segala dosa,kemenangan dengan mendapatkan syurga serta selamat dari siksa api neraka.Wahai Dzat Yang Maha Hidup dan terus menerus mengurus MakhlukNya,Wahai Dzat Yang Memiliki keagungan dan kemuliaan..''

Allahumma amin..~



Sabtu, 11 Mei 2013

Kadang-kadang Kejayaan Kita Adalah Sebahagian Ujian Buat Diri Kita...~(selingan sempena majlis hari guru dan ihtifal sekolah)

Bismillahirrahmanirrahim....




Alhamdulillah,ana dapat lagi bersama para reader ana(tak tau la ada ke tak para reader ni..-_-) dalam kanvas yang ringkas,comot-comot dan macam-macam contengan lagi..:')..

Alhamdulillah,syukur pada Allah,sebab apa??..sebab DIA masih lagi meminjamkan nyawa buat Hamba2Nya..jangan duk sombong..:)..hari ni masih ada kesempatan untuk berkongsi cita,rasa,kenangan dan sebagainya bersama para pengunjung blog ana yang tak seberapa ni.

Alhamdulillah,sempena ana dan sahabat-sahabat berjaya dalam imtihan STAM(Sijil Tinggi Agama Malaysia),pihak sekolah ana telah menganjurkan ihtifal Sekolah bersempena Majilis Kecemerlangan Para pelajar.bukan tahun ni saja,tapi tiap-tiap tahun ada ihtifal sekolah ni,tapi tahun ni rasa lain sikit..kenapa?tak dapat nak gambarkan.macam-macam rasa yang ada,sedih,gembira,takut,semua bercampur..sedih sebab ana bukan lagi warga teratak ilmu faqiah daimiah dan terasa asing sikit sebab tak dapat bersama-sama duduk satu halaqah dengan cikgu-cikgu dan adik-adik asrama..(buang jauh2 perasaan tu,Faqiah tetap di hati sampai bila-bila,warga faqiah adalah keluarga ana)..

gembira sebab dapat berkumpul dengan sahabat-sahabat lama,walaupun ramai yang tidak hadir..yela,masing-masing sibuk dengan aktiviti-aktiviti sepanjang jadi penganggur di rumah kan..hehe..
perasaan takut pula sebab terfikir sesuatu.di dunia kita banyak mendapat penganugerahan.tak kira la anugerah apapun sama ada jawatan ketua kelas,ketua pelajar,ketua asrama,bendahari,setiausaha,pelajar contoh,pelajar kesayangan guru,pelajar cemerlang dan seangkatan dengannya lagi,terdetik dihati,nak dapat anugerah macam ni susah,adakah di akhirat kelak aku juga boleh mendapat penganugerahan dari Allah??..sedangkan usaha untuk mendapat kemuliaan di sisi Allah tu sangat,sangat la sikit.nak dibangdingkan dengan usaha kita di dunia bila nak sesuatu jawatan tu,memang jauh berbeza...:'(..

Allah3...

betapa kerdilnya kita ni,anugerah di dunia kita kejar-kejarkan,hadiah di akhirat,kita lengah-lengahkan..teringat pada satu perkongsian di fb:

''''Sesungguhnya,apabila badan kita sakit maka makan dan minum sulit untuk tertelan.istirehat dan tidur juga tidak nyaman..

demikian pula HATI apabila telah dibelenggu dengan CINTA DUNIA,maka nasihat susah untuk Memasukinya...~''



pesanan dari ana,bila kita mendapat apa-apa saja nikmat di dunia ini,sentiasalah bersyukur dan bermuhasabah diri.mungkin hari ini kita seronok dengan kejayaan yang kita miliki,belum tentu lagi ia kekal sehingga akhir hayat..nikmat kejayaan juga sebuah ujian untuk melihat sejauh mana kita bersyukur,timbul riak atau tak,semuanya ada hikmah...:)..

buat adik-adik yang disayangi,
teruskan perjuangan di medan ilmu,bukan medan percintaan,jangan campur adukkan kedua-dua benda ni,takut-takut menyesal di kemudian hari..nasihat guru ibarat mutiara kata dari ibu bapa kita.biar terasa pahit nasihat itu untuk ditelan,tapi terimalah ia sebagai satu manisan yang akan memberikan senyuman buat kita..:)..

sekadar perkongsian..:



Bertemu berpisah,kerana Allah..alhamdulillah berkumpul kembali,tapi sedih,tak semua yang ada,nadirah,syafiqah,muslihah,kak zakiroh,anisah,izzati,syifa tak ada...:'(


pertemuan yang dinanti,kegembiraan tidak dapat
 dinyatakan dengan kata-kata..indah ukhwah itu.:')
budak  kecik ni lagi.he..:)

adik-adik nurul haq mengadakan persembahan,
terbaik la dik kak,alhamdulillah dah makin meningkat prestasi.
rindu nak bersama mereka di atas satu perjuangan.:')

alhamdulillah..nikmat serta ujian dari Allah..~.bersyukur padaNya.~.
ingat2,kadang2 kejayaan kita adalah ujian buat kita.~


tidak ada harta yang kekal melainkan amal ibadat untuk bekalan di akhirat kelak..~

Sahabat-sahabat juga adalah nikmat pinjaman dari yang Maha Penyayang.
hargailah segala nikmat yang diberikan.:)


Sahabat-sahabat juga adalah nikmat pinjaman dari yang Maha Penyayang.
hargailah segala nikmat yang diberikan.:)


Allah mempertemukan kita dengan guru-guru ini untuk kita menyayangi sesama saudara semuslim,
untuk mendidik kita menjadi generasi Ad-Din,
tanpa mereka,siapa lagi untuk mengingatkan kita di saat kita terleka,
Allah memilih diri kita untuk bersama mereka ini.Alhamdulillah..
sayang guru-guru ana..:')..~


p/s:Kadang-kadang Kejayaan Kita Adalah Sebahagian Ujian Buat Diri Kita..Wallahua'lam..~

Selasa, 7 Mei 2013

perkongsian dari sahabat maya-BENCIKU PADA TOK GURU..~


بسم الله الرحمن الرحيم
ALHAMDULILLAH..selepas berhari-hari tidak mengupdate kanvas sepi ini,kini,bermulanya jari jemari menaip berkongsi rasa bersama sahabat maya..

Alhamdulillah,musim pilihanraya telah berakhir,tapi masih hangat dengan isu-isu yang timbul..Allah3..fitnah dunia kah sekarang?.Allah3..mintak dijauhkan..

Bersaranya Tok Guru Nik Aziz amat menyentap hati-hati manusia yang mempunyai iman. 23 tahun bukan satu tempoh yang sekejap, tetapi tidaklah terlalu lama, cukup untuk membina asas, maka tugas pelapis berikutnya untuk meneruskan perjuangan.. Semoga Allah merahmati setiap pejuang-pejuang yang telah mengerah keringat dan tenaga ke arah memastikan Islam syumul di bumi Malaysia..

sedikit perkongsian dari seorang sahabat dilaman maya,moga diambil iktibar..


Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera pada teman-teman dialam maya sekalian.

Apa khabar anda semua? Semoga masih diberikan kesihatan disamping keluarga tercinta.

Sungguh sudah lama saya tidak mencoretkan sesuatu di dalam nota alam maya ini. Mungkin anda semua terkejut bukan kerana tajuk nota yang saya kongsikan kali ini begitu hangat sesuai dengan hangatnya gelombang Pilihan Raya Umum yang ke 13 negara kita.

Saudaraku sekalian, memang benar sungguh saya pernah membenci Tok Guru Nik Aziz pada tujuh tahun yang lampau. Kenapa agaknya saya membenci beliau? Kerana pada ketika itu, saya baru berusia belasan tahun dan makanan media kami hanyalah media arus perdana.

Setiap hari kami diinduksikan dengan bahan-bahan berita keburukan beliau, keburukan Parti Islam Semelaysia (PAS) dan kemunduran negeri Kelantan. Saya masih ingat lagi ketika saya mempersendakan gaya Tok Guru di kelas bersama teman-teman sekelas dan mereka bergelak ketawa.

Namun begitu, Allah takdirkan ketika saya menyambung pelajar diperingkat pengajian tinggi saya menerima tawaran belajar itu di negeri Cik Siti Wan Kembang, iaitu Kelantan. Pada ketika itu semua saudara mara yang rapat dengan saya mengingatkan agar berhati-hati disana kerana itu negeri pembangkang.

Bila sebut negeri Kelantan, semua ada persepsi negatif kerana telah diolah kotak minda kami untuk mencurahkan rasa benci pada pimpinan dan negeri pembangkang itu.

Subhanallah.

Begitu hebat susunan Allah swt keatas diriku ini. Ingin sekali saya kongsikan pengalaman saya belajar di negeri pembangkang itu.

Hari pertama saya menjejakkan kaki disana sekitar pukul 5 pagi kerana kami baru tiba menaiki bas dari Kuala Lumpur, beg sandang saya mengandungi wang bernilai RM 1000 dan semua dokumen-dokumen penting untuk urusan sambung belajar tertinggal di stesen bas. Saya hanya menyedari beg sandang saya tidak ada pada pukul 9 pagi pada ketika saya sudah berada di asrama.

Segera saya meminta bantuan warden asrama untuk menghantarkan saya ke stesen bas itu agar saya mencari beg itu. Saya cukup bimbang kerana semua benda penting dan duit itu adalah duit belanja saya. Masih segar lagi di ngiang telinga saya kata-kata warden saya pada ketika itu:

"Jangan bimbang beg tu takkan hilang, kerana ini negeri Kelantan"

Saya seolah tidak mengerti kenapa warden itu berkata demikian. Adakah sekadar kata-kata memujuk untuk aku agar tidak begitu risau.

Allahurabbi.

Tatkala kami tiba disana, aku melihat beg sandang yang aku letak diatas bangku stesen bas itu langsung tidak berubah kedudukannya dan seolah-olah tidak pernah diusik langsung oleh sesiapa. Sungguh luarbiasa didikan negeri pembangkang ini terlintas dibenak fikiranku dan baru saya memahami maksud kata-kata warden tadi.

Kisah yang lain, ketika aku keluar bersiar-siar bersama rakan-rakan yang baru sampai dari Sabah untuk kebandar Kota Bharu. Alangkah terkejutnya kami semua bila melihat bandar Kota Bharu sebuah bandar yang maju, tidak seperti yang diwar-warkan kepada kami bahawa ia bandar yang mundur. Bahkan saya melihat ia lebih maju dari daerahku sendiri.

Bila kami perhati semua papan-papan iklan (Signboard) yang ada di Kota Bharu, apabila ia melibatkan gambar wanita pasti ia memakai tudung. Aku pernah melihat, seorang wanita orang putih memakai tudung disebuah iklan. Inilah didikan Tok Guru untuk masyarakatnya.

Demikian juga aku melihat papan tanda perniagaan di mana-mana hatta ia dimiliki oleh orang cina pun pasti ada tulisan jawi pada setiap papan tanda itu. Sungguh perjuangan mereka sampai kepada semua masyarakat tanpa mengira perbezaan fahaman agama.

Pada ketika aku dan teman-teman berjalan di sekitar pasar tamu di berhampiran pasar Siti Khadijah berlaku lagi suasana yang baru saya temui. Saat itu berkumandang azan asar, kami melihat segenap peniaga disekitar situ terus laksana meninggalkan perniagaan masing-masing tanpa menutup perniagaan mereka untuk solat. Subhanallah. Begitu tinggi keyakinan mereka dalam menjaga hak-hak Allah, pasti Allah menjaga hak-hak mereka.

Selama mana saya belajar di Kelantan tidak pernah sekali pun aku temukan papan-papan iklan yang menyebarkan iklan minuman-minuman arak dan sebagainya. Selama itu juga tidak pernah sekalipun saya temui pusat-pusat hiburan seperti karaoke dan pawagam. Sungguh aneh bagiku kerana benda itu tidak asing bagi kami di Sabah.

Bila menyebut Tok Guru, akhirnya saya bersua muka juga dengan Tok Guru. Pada ketika itu, ada seorang teman belajar mengajak saya ke medan ilmu katanya di Kota Bharu pada pagi jumaat. Saya pun ikut dan pergi kemedan ilmu itu, suasananya sungguh luar biasa. Kami terpaksa parking kereta lebih kurang 700 meter jauh dari tempat ceramah itu. Saya melihat begitu ramai orang hadir dan medan ilmu itu betul-betul terletak di tengah-tengah bandar Kota Bharu.

Alangkah terkejutnya saya apabila menyaksikan sendiri ribuan orang sudah sampai dan dipentas sana aku melihat sebuah susuk tubuh yang tua dan orang itu adalah Tok Guru Nik Aziz. Saya duduk mendengar ceramah beliau, dan sedikitpun saya tidak menemukan keburukan yang terkandung dalam ceramah beliau.

Itulah didikan seorang Menteri Besar Kelantan yang membudayakan ilmu pada masyakatnya. Kesannya saya memerhatikan besar atau kecil surau dan masjid-masjid yang terdapat di Kelantan pasti ada seorang Ustaz yang akan mengajarkan ilmu agama. Suasana ini tidak ada di negeriku.

Persepsi benci terhadap beliau beransur hilang. Masih lagi saya ingat saya pernah solat subuh di masjid madrasah beliau di Pulau Melaka. Saya menyaksikan begitu ramai jemaah baik dari penduduk tempatan mahupun pelajar madrasah itu datang memenuhi ruangan masjid itu. Beliau akan mengimamkan solat lima waktu di masjid itu bahkan beliau juga akan membuat pengisian ilmu disana.

Selesai solat subuh disana, saya sekali lagi berasa hairan kenapa ramai orang datang bahkan puluhan orang membawa bayi dan bertemu Tok Guru. Saya menyaksikan Tok Guru akan menggunting rambut bayi itu dan akan menyuapkan buah kurma pada bayi itu. Saya bertanya pada salah seorang sudah membawa bayi mereka untuk bergunting bersama Tok Guru.

"Kamu semua ni memang asal sini ke? Kenapa bawak bayi untuk bergunting dengan Tok Guru"

Inilah jawapan mereka:"Tidak semua dari kami berasal dari Kelantan, malah ada yang datang dari Terengganu dan negeri-negeri lain. Kami mahu biarlah makanan pertama yang masuk kedalam mulut anak kami adalah dari tangan ulamak seperti  Tok Guru"

Allahu Rabbi. Rupanya selama ini saya membenci insan yang mulia kerana dia seorang ulamak dan dia bukan sahaja seorang menteri besar. Sungguh saya telah berdosa. Persepsi benciku itu meleset sama sekali terhadap Tok Guru. Saya difahamkan hampir setiap hari orang akan datang membawa bayi yang baru lahir untuk bergunting dengan Tok Guru.

Pernah juga saya menyaksikan disaat ada majlis besar peringkat IPT negeri Kelantan di Kelantan Trade Centre, Kota Bharu, yang akan dirasmikan oleh Menteri Besar Kelantan. Entah kenapa saya seolah terasa gembira saat Tok Guru akan tiba, sengaja saya duduk di kerusi hujung tempat laluan orang yang akan masuk kedalam dewan itu, agar saya dapat memerhatikan Tok Guru dari jarak yang dekat.

Subhanallah. Saat Tok Guru lalu betul-betul disebelah saya, saya dapat memerhatikan beliau mengenakan kasut yang popular dengan jolokan kasut kungfu. Setahu saya harganya tidak kurang dari RM 10 sahaja. Saya menyaksikan pakaiannya yang biasa dan diserasikan dengan kain pelekat dan serban pada kepalanya. Sungguh zuhudnya pemimpin bergelar Menteri Besar sepertinya.

Selama saya belajar di Kelantan, tidak ada seorang pun yang kempen untuk kepada saya perihal PAS mahupun perihal kebaikan Tok Guru. Namun, hati saya terbuka untuk mendokong mereka kerana saya menyaksikan sendiri, pemerintahan seperti inilah pemerintahan sebenar. Kalau baik pemimpin sesebuah negara itu, maka baik pula natijah kepada negara dan masyarakatnya.

Pemimpin seperti beliaulah pemimpin yang diidamkan oleh masyarakat sebenarnya. Saya sendiri menyaksikan itu semua secara realitinya, dan barulah saya sedari rupanya segala tomahan dan fitnah dimedia arus perdana itu adalah rekaan semata bahkan ianya adalah cerita menipu rakyat.

Justeru itu, hari ini begitu bersejarah bagi saya. Saya baru balik melihat ceramah perdana PAS dan pakatan rakyat di daerah saya sendiri. Sungguh saya menangis kegembiraan, kerana tanda kemenangan itu telah hadir didaerah ini.

Kalau benar mereka mentadbir negeri ini, sungguh kisah-kisah yang telah kulalui di sana pasti akan kulalui juga disini. Justeru itu, teman-teman sekalian. Kita sayangkan negara ini, marilah kita memilih pemimpin yang boleh menyelamatkan kita di dunia dan akhirat. In shaa Allah.

Tidak ada niat untukku berkempen dalam catatan ini. Namun, sekadar luahan hati seorang anak bangsa yang pernah membenci seorang ulamak namun kini cukup menyayangi dan mengagumi beliau. Segeralah kita membuka minda dan hati agar membuat keputusan yang terbaik dalam PRU kali ini.

Agar suatu masa nanti anak cucu cicit kita akan menerima budaya ilmu dan bukannya budaya hiburan yang melalaikan. In shaa Allah. Semoga kita semua diberikan kemenangan. Aamiiiin.

Mohon maaf andai catatan kali ini berunsur politik, namun tidak pula ingin meleraikan ukhuwah sesama muslim meskipun berbeza ideologi fahaman politik. Saya hormati prinsip anda dan saya mohon hormatilah prinsip kami yang ingin melihat negeri ini ditadbir oleh perjuangan yang membawa perubahan khususnya perjuangan negara Islam yang syumul.

Al Bakarah Ayat 208:

"Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam Ugama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata"

-Moga Allah s.w.t merahmati segala perjuangan Tok Guru Nik Abdul Aziz..ana sokong para-para ulama''.tidak bercampur dengan politik,ana bukan ahli pas,bukan ahli PKR,bukan ahli Bn/Umno.ana ialah umat Nabi Muhammad S.A.W..harap maklum..~-~







Selasa, 16 April 2013

Bila kita diuji...~~

Bismillahirrahmanirrahim..~


Assalamualaikum dan salam kasih sayang buat semua tetamu blog ini. Ruangan mutiara kata ini saya khaskan untuk sahabat-sahabat berkongsi kata-kata hikmah yang bermanfaat untuk dikongsi bersama pembaca-pembaca yang lain. Tak kiralah sama ada dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris, semua boleh. Mudah-mudahan kata-kata hikmah ini dapat dijadikan nasihat, pedoman atau pembakar semangat kepada kita. Insyaallah.. :)
Saya izinkan sesiapa sahaja yang ingin copy kata-kata mutiara ini untuk dikongsi bersama-sama rakan lain. Dan sila ziarah lagi blog ini di lain masa.
Wassalamualaikum..
3279033346_2203077dc6
Nikmat paling manis apabila Allah mentarbiyah kita dengan pelbagai ujian, namun tautan ukhuwah mampu berhadapan dengan sejuta kesulitan, yang memberi suntikan semangat perjuangan..alirkan halawatul ukhwah, kesungguhan dalam berjuang melalui tautan hati..
Demi Allah Yang Maha Esa, Sesungguhnya tidak disediakan jalan yang mudah untuk menuju cinta Mu..menitis air mata tatkala merindu…menitis air mata tatkala merasakan semakin menjauh…tetapi janji Allah tetap segar dan mekar tanpa pengkhianatan..kerana ku tetap yakini..Allah menyatakan “Wajiblah cintaKu kepada orang-orang yang berkasih sayang kepadaKu”
(Asy-Syahid Hassan al-Banna)
Tiada rasa ketuhanan jika tiada ujian…tiada rasa kehambaan jika tiada kepasrahan..tiada rasa pergantungan jika tiada kepayahan..
Tunjangkanlah resahmu di dada solat..himpunkanlah peritmu di genggaman doa..tutupi kekecewaanmu dengan ketakwaan…dan nilaikanlah kesucian hatimu dengan keikhlasan hati..
Jika Syurga menjadi idaman, jalannya seluas mata memandang..jika keampunan yang didamba, gerbangnya setia menanti…Usah gusar dugaan di hadapan..andai hati nekad mengejar cinta Ilahi..

Pandanglah langit dengan binaannya yang kukuh…bintang dengan kelip-kelipnya..matahari dengan sinarnya..tata suria dengan susunannya..bulan dengan cahayanya..angkasa dengan pelanginya..setiap ciptaan Allah mempunyai keindahan tersendiri..biarlah hari-hari berbuat sesuka hatinya..terimalah segala ketentuan yang muktamad dengan berlapang dada..semoga rasa kesyukuran menjadi penghias setiap hamba Nya..
Pesan pada diri..tabahkan hati kuatkan semangat..pesan pada hati kukuhkan iman, banyakkan zikrullah…pesan pada naluri, jangan mengeluh, jangan kecewa..teruskan perjuangan hingga ke akhirnya..

Di mana sahaja ‘dia’ berada…pasti Islam kan agung semula..bila sahaja ‘dia’ berbicara pasti syaitan akan membencinya…bagaimana sahaja ‘dia’ memimpin alam maya, tersenyumlah malaikat dengan bangga…untuk apa sahaja tujuan ‘dia’ melangkahkan kakinya…nurnya takkan pernah malap..gemilang sinaran menerangi insan di sekelilingnya..berkejalah untuk Islam…bersabarlah demi Islam…menangislah untuk Islam..bergembiralah atas kejayaan Islam..semoga kita adalah ‘dia’ yang menjadi kebanggaan agama..amin
Berjalanlah dengan penuh harapan walau hidup ini tak selalu bahagia, sedekahkanlah satu senyuman walau dihatimu tak lagi mampu bertahan, belajarlah memaafkan walau dirimu terluka, berhentilah memberi alasan walau ingin menyatakan kebenaran, hiduplah dalam Iman walau hari dipenuhi dugaan dan berpeganglah kepada Allah walau Dia tak kelihatan…Bukti kasihNya,kita wujud didunia pinjaman ini. Ada sebab bila berlaku sesuatu perkara dan yakinlah Tuhan menguji setiap hambaNya yang mengakui keimanan kepadaNya. Jangan terlalu banyak berkhayal untuk jadi yang terbaik kerana hidup tak semudah itu, perihal kehidupan sebagai cermin dalam menilai sebuah pengabdian yang hakiki lagi abadi…Moga lelahmu dihargai Ilahi walau dicemuh insani

Dalam kita melangkah..Terkadang diuji dengan ujian yang terasa berat sehinggakan kita terduduk dan menangis,peritnya terasa tetapi ketahuilah dan renungilah dalam diri kerana...Mungkin air mata tika itu hadir kerana DIA mahu menjahit sejadah IMAN yang kian terkoyak lantaran ada langkah-langkah yang tersasar,semoga tabah dan tetapkan iman.Biarlah kita keseorangan tanpa berteman.biarlah malam tanpa sinar rembulan,biarlah tidur tanpa dihiasi mimpi indah,Tapi,jangan biarkan hatimu sunyi tanpa ayat-ayat cinta dari Al-Quran..


Kalau tidak kerana pemuda yang tetap hatinya dan binatang yang melata, orang tua yang berlutut dan anak-anak yang menyusu, nescaya tidak diturunkan atas kamu hujan itu mencurah-curah. Kamu tidak akan ditolong kecuali disebabkan oleh orang lemah yang terdapat di kalangan kamu. (Hadis riwayat Bukhari)

Kesabaran adalah suatu keperluan dalam usaha menegakkan keimanan,melaksanakan amal soleh,memperjuangkan kebenaran dan keadilan.Semuanya bukanlah suatu perkara mudah.Oleh itu,ia sangat memerlukan kesabaran.Kesabaran dalam menghadapi hawa nafsu,kesabaran dalam menghadapi musuh-musuh luar dan kesusahan orang lain.


Termaktub dalam sepucuk surat khalifah Umar kepada Abu Musa Al Asyaari: “Milikilah sifat sabar. Sifat sabar itu ada dua. Sabar yang pertama lebih afdhal dari sabar yang kedua iaitu sabar dalam meninggalkan larangan Allah SWT dan sabar dalam menghadapi musibah. Ketahuilah bahawa sabar itu sangkutan iman (orang yang bersabar akan mendapat iman) kerana kebajikan yang paling utama adalah taqwa dan taqwa hanya dapat dicapai dengan sabar.” (SAIDINA ABU BAKAR R.A)
Berkata Saidina Ali R.a.:''Kelemahan adalah penyakit,kesabaran adalah keberanian,kezuhudan adalah kekayaan,wara' adalah perisai,sebaik-baik teman ialah yang mempunyai sifat redha..''

hati manusia adalah terlalu unik, berbolak-balik, liar dan maknawi sifatnya. tidak ada sebarang alat atau kaedah yang mampu menguasai hati. hati itu milik Tuhan bukan milik tuan. dan hanya Allah sahaja yang mampu mengusai hati manusia.. belajarlah ikhlas dalam setiap amalan yang dikerjakan kerana ia merupakan satu usaha untuk merawat penyakit hati..~..

Wallahua'lam..

Jumaat, 29 Mac 2013

Setiap Ibu bapa Ada Cara Didikannya Tersendiri~Ana Bersyukur!.:)

Bismillahirrahmanirrahim...~

Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah...
pagi yang cerah untuk memulakan coretan baru..dah beberapa minggu ana diamkan diri,bukan tak mahu kongsi ilmu di medium ni,tapi kekangan masa sekarang ni yang membuatkan kurang memberi perhatian pada blog ni..sambil-sambil tu ana duk aktif di facebook..he..!_!.

Alhamdulillah,dalam laman sosial ni,macam-macam ana dapat belajar.dari yang perkara benar sehinggalah perkara yang menimbulkan keraguan..see?fitnah banyak sangat di laman sesuwang ni..-_-...

tapi,abaikan benda tu..takut-takut diri ni terjebak sekali.Allah...hindarkan aku dari perkara-perkara yang menimbulkan syak wasangka ni..

In shaallah..hari ni ana bagai ditarik-tarik oleh kekunci laptop ni untuk menaip,berkongsi,menulis,melakar dan seangkatan dengannya mengenai cara ibu bapa mendidik anak-anak mereka..why ana nak tulis mengenai ini?(dah bercampur bahasa ana)..huhu..ana memang sedia maklum,ramai dah tahu tentang hal ni,TAPI!!ana tegaskan di sini,ramai ibu bapa yang Tersalah didik.bukan bermaksud tak pandai didik anak-anak,tapi tersalah dalam mendidik.

Ibu bapa mana yang suka anak-anak depa rosak?tak beragama?.tak dakkan?


Setiap orang tua pasti menginginkan buah hatinya menjadi anak yang soleh dan solehah.
Anak soleh-solehah merupakan harta yang paling berharga bagi orang tua.
Untuk mendapatkan semua itu, tentu harus ada kesungguhan yang tinggi dari orang tua dalam mendidik anak.
Salah satu yang wajib diajarkan kepada anak adalah segala hal tentang al-Quran kerana ia adalah pedoman hidup manusia.

Firman Allah S.W.T:

Sesungguhnya al-Quran ini memberikan petunjuk kepada jalan yang lebih lurus dan memberikan khabar gembira kepada orang-orang Mukmin yang mengerjakan amal soleh bahawa bagi mereka ada pahala yang besar.  - QS al-Isra' (17: 9)






Alhamdulillah..ana kongsikan sikit cara emak dan ayah ana didik kami adik beradik ni.pada sewaktu dahulu(macam bercerita,he),emak dan ayah ana bukanlah dari kalangan keluarga yang berpengetahuan agama yang tinggi.sekadar tahu sembahyang,mengaji..bab2 aurat tak tahu langsung..emak dan ayah ana mendapat nur hidayah selepas mendengar nasyid nada murni yang bertajuk dunia oh dunia.sejak dari itu.emak dan ayah ana mengambil inisiatif mendidik kami dengan memasang dan memperdengarkan nasyid dan bacaan al-quran dari Imam Saad Said Al-Ghamidi kepada ana dan adik beradik ana.

kenapa emak dan ayah ana lakukan macam tu?sebab mereka rasa mereka tidak ada ilmu agama untuk mendidik ana dan adik beradik.jadi,dengan cara memperdengarkan ana dan adik beradik yang lain kepada nasyid,bacaan al-quran melalui cd,akan dapat mendidik kami tentang pengetahuan agama.

Tapi jangan terkejut.emak dan ayah ana memperdengarkan ana dan adik beradik yang lain nasyid dari seberang,Indonesia..kenapa?bukan sebab kumpulan nasyid malaysia tak bagus,tapi nasyid indonesia ni lebih dalam maksud yang tersirat.walaupun cara pemakaian mereka kurang kain sikit,dan ada ala-ala dangdut,tapi ambil manfaat dari mesej yang disampaikan tu.:).

gambar hiasan..:D..


masa sekolah dulu,ustaz atau ustazah baru nak ajar menyanyi lagu anak nabi kita,25 rasul dan 10 malaikat,ana dan adik kembar ana dah menyanyi dulu..sampaikan kawan-kawan pelik macam mana ana dan adik kembar boleh tahu lagu yang akan ustaz atau ustazah nyanyikan..ringkas ana jawap,''mak ayah ajaq''...:)..

sampailah sekarang,ramai yang kawan-kawan yang bertanya,ana tau dari mana semua nasyid-nasyid lama yang tak pernah orang lain hiraukan.remaja-remaja zaman sekarang suka,nasyid yang berunsurkan cinta,kahwin,puitis-puitis romantika..hmm..ana ada jugak layan nasyid-nasyid sekarang tapi tak sama dengan nasyid yang dulu2..lebih bermakna dan menginsafkan..

Inilah cara didikan awal dari emak dan ayah.selebihnya,panjang pula nak kongsikan.jadi,mungkin ada ibu bapa yang mendidik dengan baik,tapi tidak menjadi.jangan berputus asa.


Allah telah menceritakan dalam Quran Surah Luqman ayat 13-19, lihat:
“Dan (Ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, di waktu ia memberi nasihat kepadanya: “Hai anakku, janganlah kamu mempersekutukan Allah, Sesungguhnya mempersekutukan (Allah) adalah benar-benar kezaliman yang besar ….. Dan sederhanalah kamu dalam berjalan dan lunakkanlah suaramu. Sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keledai”.


anak-anak,jangan salahkan ibu bapa anda.cuba muhasabah diri balik..jangan gunakan alasan ''mak ayah aku tak solat,mak ayah aku tak tutup aurat'',macam mana aku nak ikut??.''cuba fikir guna inisiatif lain..kalau mak ayah tak boleh nak didik kita,carilah peluang untuk pelajari sendiri dan ajar kembali mak dan ayah..tak salahkan?..anak soleh@solehah sentiasa mendoakan kedua ibu bapanya.:)

Ibu bapa pula,jangan sesekali lupa akan tanggungjwab serta amanah dari Allah s.w.t.jangan syok nak kahwin ja,nak pahala kahwin,tapi lupa tanggungjawab yang sebenar..Allahuakbar..bukan senang memikul tanggungjawab ni..
kalau ibu bapa dah buat yang terbaik,tapi masih jugak anak-anak tidak mendengar kata,ana sertakan doa didik anak ni..moga2 bermanfaat..



In shaallah..moga-moga,segala usaha kita,Allah permudahkan.

dah terpanjang pula kisah kali ni..tu la,dah lama tak menaip..jadi macam sebuah karangan yang panjang dah..
ana kongsikan sedikit koleksi-koleksi nasyid didikan dari mak ayah ana..:)..









satu-satunya nasyid qasidah dari indonesia..lagu2nya memberi maksud yang saat bermanfaat.:)




In shaallah..ana sertakan jugak beberapa video nasyid yang sekian lamanya..dah bertahun-tahun cari,alhamdulillah..jumpa jugak..selamat berhibur..:)..~


                                           video



video




dua video ja ana boleh buh..apa pun jazakallah sudi membaca catatan yang panjang ni..~
Wallahua'lam.