Pengikut

Rabu, 14 November 2012

MUSLIMAH!CIPTAANMU ADALAH UNIK.~

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah..Syukur kehadrat Illahi dengan limpah rahmat serta kasih sayangNya ana dapat menulis lagi di kanvas usang ana ini.Ana menulis artikel ini dengan rasa kasih dihati kerana ana lihat,sudah hilang mawar berduri islam yang masih ada sengat durinya..Semuanya telah menjadi bunga yang layu dek di tindas dunia fana ini.Renungkanlah isi yang ana akan tulis atau sampaikan ini.Hayati maknanya,aplikasikan ilmunya dan sematkan di kalbumu selamanya.Jadikanlah pesanan ana ini sebagai azimat dalam meneruskan perjuangan dan impianmu untuk muncul unggul sebagai srikandi yang mempertahankan agama Allah.Insyaallah..


''Muslimahku..

Sesungguhnya kejadianmu terlalu UNIK.Tercipta dari tulang rusuk kiri Adam yang bengkok.Menghiasi taman-taman indah lantas menjadi perhatian sang kumbang.

Kau umpama sekuntum bunga,harum aromamu boleh menarik perhatian sang kumbang untuk mendekatimu.Namun,tidak semua bunga senang untuk didekati oleh sang kumbang lantaran duri yang memagari dirinya.

Umpama mawar,dari kejauhan sudah terhidu akan keharumannya serta kilauan warnanya yang memancar indah mengundang kekaguman terhadap sang kumbang.Tapi awas!Duri yang melingkari boleh membuatkan sang kumbang berfikir beberapa kali untuk mendekatinya.


''Muslimahku...
Ana suka sekiranya kau seperti mawar inspirasi setiap mujahid.Bentengilah dirimu dengan PERASAAN MALU yang pertunjangkan rasa keimanan dan keindahan taqwa kepada Allah S.W.T.
Hiasilah wajahmu dengan TITISAN WUDHUK.Ingatlah bahawa ciri-ciri seorang wanita solehah ialah IA TIDAK MELIHAT KEPADA LELAKI DAN LELAKI TIDAK MELIHAT KEPADANYA.
SESUATU YANG TERTUTUP ITU LEBIH BERHARGA JIKA DIBANDINGKAN DENGAN SESUATU YANG TERDEDAH.Umpama sebutir permata yang dipamerkan buat perhatian umum dengan permata yang diletakkan di dalam satu bekas yang tertutup.Sudah pastinya keinginan untuk melihat permata yang tersembunyi itu melebihi daripada yang terdedah.

Wanita Solehah yang taat dan patuh pada perintah Allah .S.W.T dalam melayari liku-liku kehidupannya adalah harapan setiap insan yang bernama adam.Namun,ianya memerlukan pengorbanan dan mujahadah yang tinggi kerana ianya bercanggah dengan nafsu serakah yang bersarang dalam dirimu,lebih-lebih lagi dengan ''title'' gadis yang kau miliki.Sudah pastinya darah mudamu mencabar rasa keimanan yang ada.Namun ingatlah muslimahku yang ku sayangi....
SESIAPA YANG INGINKAN KEBAIKAN MAKA ALLAH S.W.T AKAN MEMUDAHKAN BAGINYA JALAN-JALAN KE ARAH ITU.Yang penting muslimahku..Engkau mesti mempunyai azam,usaha dan istiqomah..

Muslimahku..
Akuilah hakikat DIRIMU MENJADI FITNAH KEPADA KEBANYAKAN LELAKI.Seandainya pakaian malumu kau tinggalkan dari tubuhmu,maka sudah tidak ada lagi perisai yang dapat membentengimu.Sesungguhnya Rasulullah s.a.w ada mengatakan tentang bahaya dirimu:

''Tidak ada suatu fitnah yang lebih besar yang lebih bermaharajalela selepas wafatku terhadap kaum lelaki selain fitnah yang berpunca daripada wanita.''

Oleh itu muslimahku...
SETIAP LANGKAH DAN TINDAKANMU HENDAKLAH BERPAKSIKAN AL-QURAN DAN AS-SUNNAH.Jangan biarkan orang lain mengeksploitasikan dirimu untuk kepentingan tertentu.
Sesungguhnya Allah telah mengangkat martabatmu sebaris dengan kaum adam.Kau harapa ummah dalam melahirkan para mujahid dan mujahidah yang boleh menggoncangkan dunia dan sentuhan lembut tanganmu.

Muslimahku..
Dalam hidupmu pastinya ingin disayangi dan menyayangi.Itulah fitrah semulajadi setiap insani,namun ramai diantara kamu yang tewas kerana CINTA..
BERCINTA ITU TIDAK SALAH TETAPI MEMUJA CINTA ITU YANG SALAH.Kerana cinta manusia sanggup menjual agama dan kerana cinta maruah tergadai.Gejala murtad serta keruntuhan moral muda-mudi sebahagian besarnya kerana sebuah cinta.Benarlah sabda Rasulullah S.A.W:

''Sesungguhnya cinta itu buta''

CINTA ITU MAMPU MEMBUTAKAN MATA DAN HATIMU DALAM MEMBEZAKAN PERKARA YANG HAK DAN YANG BATIL APABILA KAU MELETAKKAN CINTA ITU ATAS DASAR NAFSU DAN TIDAK KERANA ALLAH S.W.T.

Sebelum engkau mendekati cinta,CINTAILAH DIRIMU TERLEBIH DAHULU.Mengkaji hakikat kejadianmu yang begitu simbolik,yang berasal dari setitis air yang tidak berharga lalu mengalami proses pembentukan yang direncanakan oleh Allah S.W.T.Semoga di sana mampu melahirkan rasa keagungan dan kehebatan terhadapNya dan timbul rasa cinta dan kasih pada Penciptamu.

Muslimahku...
MENCINTAI ALLAH S.W.T DAN RASUL MELEBIHI CINTA TERHADAP MAKHLUK ADALAH CINTA YANG HAKIKI DAN ABADI.Kerana hati yang pecah dan retak,apabila diberika kepada makhluk pastinya akan bertambah retak dan terburai.Tetapi apabila hatimu diserahkan kepada Allah S.W.T sudah pastinya ia akan bertaut kembali.Dalam usiamu sibukkanlah dirimu denga ilmu yang mampu mempertajamkan akal dan mampu membina sahsiah muslimahmu.Sesungguhnya ilmu itu cahaya dan ilmu tidak mampu bertapak dalam hati orang yang melakukan maksiat.Buat akhirnya,terimalah kata-kata seorang ahli sufi iaitu Rabiatul Adawiyah sebagai renungan bersama:

''Tidak ada satu cinta pun yang dapat membuahkan kebahgiaan dan kenikmatan yang kekal abadi kecuali cinta kepada Pencipta manusia itu sendiri.''

~ANTARA TANDA KEBERKATAN SESEORANG WANITA ITU IALAH CEPAT PERKAHWINANNYA,CEPAT PULA KEHAMILANYA DAN RINGAN PULA MAHARNYA..''

Wallahua'lam..~~Tiada ulasan:

Catat Ulasan