Pengikut

Jumaat, 14 Disember 2012

ANDAINYA RASULULLAH S.A.W MASIH ADA...Ingin sekali mendengar gurauannya..~

Bismillahirrahmanirrahim...

Allahumma solli wasallim 'ala muhammad...

perkongsian bersama tentang SYAMAIL MUHAMMADIYYAH-(Peribadi Rasulullah s.a.w)

KISAH PERTAMA:

Anas Bin malik r.a berkata:suatu hari Zahir(seorang lelaki kampung Badwi) memberikan hadiah dari kampungnya kepada Rasulullah s.a.w.Rasulullah s.a.w pun membungkusnya ketika hendak pulang.Baginda berkata kepada sahabat-sahabat yang lain,:''Zahir ialah orang Badwi yang merupakan sebahagian daripada kita,dan kita pula adalah orang kota yang akan selalu menyayanginya''.Rasulullah s.a.w sendiri sangat menyenangi Zahir walaupun Zahir tidak memiliki wajah yang kacak dan tampan.

Suatu ketika,Rasulullah s.a.w menghampiri Zahir yang sedang menjual barang dagangan.Baginda terus mendakap Zahir dari belakang.Zahir yang tidak dapat melihat orang yang mendakapnya pun berkata:''siapa ini?''lepaskan aku!''.Setelah itu Zahir pun sempat menoleh dan mengetahui bahawa orang yang mendakapnya itu ialah Rasulullah s.a.w.Dengan itu Zahir membiarkannya agar dapat didakap terus oleh insan agung yang terpilih,Rasulullah s.a.w kemudian secara bergurau,Rasulullah s.a.w berkata:''Siapakah yang hendak membeli budak ini??''.

~Riwayat At-Tirmidzi dan Ahmad)
KISAH KEDUA:

Hassan Al-Basri berkata:
''Seorang perempuan yang sudah tua menghampiri Rasulullah s.a.w sambil berkata:
''Wahai Rasulullah,doakanlah agar saya boleh masuk syurga''.Baginda pun menjawab:''Wahai Ummu!Syurga tudak dihuni oleh perempuan yang sudah tua''.Mendengar hal itu,perempuan itu segera beredar sambil menangis.

Maka Rasulullah s.a.w berkata kepada sahabat:''Beritahu kepada Ummu itu bahawa dia tidak masuk syurga di dalam keadaan tua.Allah s.w.t berfirman:

''Sesungguhnya kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa serta kami jadikan mereka sentiasa dara(yang tidak pernah disentuh) yang tetap mencintai jodohnya serta yang sebaya umurnya''.

(Surah Al-Waqi'ah;ayat 35-37)

~Riwayat At-Tirmidzi dan Al-Tabarani).


1 ulasan:

  1. Allahhuakbar ukhty..sungguh ana trhru bla mmbca ksah yg prtma..Zahir dpluk RASULULLAH..alangkah gmbranya ana klau dpat mmluk RASULULLAH..ukhty prnah dngar x ksah pmuda syurga UKASYAH..http://www.youtube.com/watch?v=xQJj2WvF7u0 ..sdih sngat ukhty.. T_T

    BalasPadam